4 Mayıs 2011 Çarşamba

Yedigöller Milli Park Bolu gezi tavsiyeleri bilgiler haftasonu için geziler

yedigöller milli parkı bolu

Ömrümde hep merak ettiğim Yedigöller Milli Parkımıza gidişim 2011 yılı mayısına kısmetmiş. Yedigöller deyince herkesin gözünde meşhur manzaralar uçuşur. Burası Bolu'ya bağlı milli parkımız. Ben her zaman doğruları yazdığım için, medyatik "inanılmaz, cennet, gitmeden ölmeyin vs" beylik cümlelerden arındırılmış bir gerçeklikle yazacağım!

NOT : Yedigöller Milli Parkın web sitesi ve Broşürü yazının sonundadır!

"Yedigöller kayan kütlelerin, vadilerin  önünü kapatması ile oluşmuş bir alandır. 7 adet gölden oluşmaktadır. Göller Sazlıgöl, İncegöl,Nazlıgöl, Deringöl, Büyükgöl, Kurugöl ve Seringöl’ dür. Milli Parkta hakim bitki örtüsü kayın ağaçlarıdır. Ayrıca meşe, gürgen, kızılağaç,karaçam, sarıçam, köknar, karaağaç, ıhlamur ve porsuk gibi değişik tür ağaçlar da görülmektedir." Bu da yine web sitesinde yaptığım bir alıntı
NASIL GİDİLİR: Ben önce Bolu"ya gittim. otoban'dan Bolu sapağından çıkın. Sonra zaten Yedigöller tabelasını göreceksiniz ve o yolu takip edeceksiniz. Bolu'dan sonra 42 km! ya da Mengen tarafından 53 kilometre.

ÖNEMLİ : LÜTFEN YOLA ÇOK DİKKAT EDİN! Bolu'dan sonra 42 km! ama nasıl bir 42 km! 1 saat 10 dakika sürüyor; heyelan tehlikesi var. Mümkünse ALTI YÜKSEK ARABAYLA GİDİN yol 40 KM TOPRAK ÇAKIL! AMAN YOLUN ŞAKASI YOK! Parkın web sitesinde Bolu tarafından gelinen yolun kışın kapalı, yazın işler olduğu belirtiliyor. Kışın diğer yolu seçeceksiniz!

 videosu var altta buyurun!


Yukarıda harita üzerinden kısaca anlatacağım; Bolu tarafından gelince solda izleme terasları var. Oradan manzaraya bakabilirsiniz. Giriş ücretini ödeyip hemen soldaki sazlıgölü görüyorsunuz. Benim favori gölüm. İnsanlar aşağıdaki gölleri merak ettikleri için bu gölü ihmal ediyorlar. Fakat bence en güzeli bu! Girişin karşısında ise Dağ evleri var. Gecelik konaklama 300 tl ve bir ev dört kişilik. Sonra aşağıya doğru inen yolda Nazlıgöl, Kurugöl vs diye gidiyor. Büyükgöl ve deringöl yan yana orada kafeterya vs bir şeyler almak için bir yer var. Zaten düzlük diyebileceğimiz tek alanda burası. Arabanızı park edip gölün kenarında oturabilirsiniz. Tabii diğer yandan Sazlıgölden aşağıya inerken Şelale, Pisagor Ağacı, Dilek Çeşmesi vs yi de ziyaret etmenizde fayda var. 


yedigöller milli park şelale

HANDİKAPLAR - EKSİKLER

HAVA DURUMU: gitmeden önce hava durumunu ALIN! yağmur vs varsa gitmeyin (yol kayar gider bilmiş olun) ya da özel ekipmanla gidin!

 EKSİK BİLGİLENDİRME : sadece okuyun diye yazdım, çünkü hiç bilgilendirme yok! yani eksik değil BİLGİLENDİRMEME! orada bir orman görevli kulübesi var ama arkadaşlar ne yol durumu hakkında bilgi veriyor ne yolun yapısı hakkında ne de başka birşey! Tabela vs yok! ya da şöyle diyeyim olduğu kadar var! Sitesindeki bilgi de kısıtlı!

YOL SORUNU : Bu eksikler sitemler-şikayetler ve uyarılara giren bir madde! Neden BU YOL ASFALT DEĞİL? Eğer teknik bir sebebi varsa bilemem, ama yoksa ayıptır! (oraya asfalt atacak kadar gücümüzün olduğunu gayet iyi biliyorum, ne unutulmuş yerlere asfalt atıldığını gördüm.) Dünyada bir dolu ulusal parklara gittim bu kadar kötü yol görmedim! GİDİLİR GİDİLMEZ DEĞİL KORKMAYIN, AMA KURU MEVSİM ŞART, DİKKATLİ OLMAK ŞART!
yedigöller yolu fikir vermesi açısından


İLGİSİZLİK: Bu başlık başta kendim olmak üzere hepimize bir sitemdir; NE FLORA NE FAUNA BİLGİLENDİRMESİ YOK! internete bakın araştırın bu kadar muhteşem bir doğada hangi ağaç hangi çiçek böcek yetişir bulamadım. üstün körü ıvır zıvır yazılmış bir kaç sitede ama asla tatmin edecek inandırıcılıkta değil! Orada da elime bir broşür verdiler; bakın altta :) çok açıklayıcı!

EDEPSİZLİK : Arkadaş ben bu milletin doğal alanlarda BANGIR BANGIR OTO-TEYBİYLE MÜZİK DİNLEMESİNİ ANLAYAMIYORUM! Bir enstrüman olur tamam kabul ederim. Gülünür, kahkaha atılır anlarım!  Ama ne alakası var şimdi o yüksek sesle oyun havasını dinlemenin orada? EĞER YÜKSEK SESLE MÜZİK DİNLEYECEKSEN DİSKOYA GİT, BARA GİT! Bazı şeyleri fena halde karıştırıyoruz! Bir kere orası milli park; koruma altında hayvanları rahatsız ediyorsun; orada doğayı, kuşları dinlemeye gitmiş beni hayattan soğutuyorsun! 

yedigöller sakinlerinden; kurbağa


TAVSİYEM ve SONUÇ

MUAZZAM BİR DOĞA! SÜPER! Fakat göl manzarası göreceğim diye gitmeyin. Ya da şöyle söylemeliyim; çok yüksek göl manzarası beklentileriniz olmasın. Zira göller küçük ve sevimli. Öte yandan fazla düzlük alan yok ama bu oraya çok daha başka bir anlam katıyor! 
GİDİN MUHAKKAK GİDİN ORAYA SAHİP ÇIKALIM 

EKSİKLERDE İLGİMİZLE VE SEVGİMİZLE 

GİDERİLECEK!

UNUTMADAN YOLA DİKKAT!

Yedigöller Milli Park Resmi Web sitesi


broşür 
(üzerine tıklayıp büyütebilirsiniz)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder