13 Ağustos 2012 Pazartesi

Kelebek Etkisi (The Butterfly Effect) 2004 Üzerine Eleştri Yorumlar

Kelebek Etkisi ve bunun gibi birkaç film benim gaflet anlarıma işaret eder aslında. Sinemada izleyemedğim için ne kadar hayıflansam azdır; başka bir örnek jigsaw. (onu da tekrar izlersem burada paylaşırım) Birgün televizyon başında aylakça otururken otururken şansa bulmuş ve izlemiştim. O gün de bugün de aynı şeyi söylüyorum;

PEŞİNEN : İZLEYİNİZZZZ….

Filmin gidişatı hakkında birkaç kelam belirtmek zorundayım ama seyir zevkinizi etkilemeyecektir.

KONUSU: Evan küçüklüğünden beri zaman zaman hafıza kayıpları yaşayan bir çocuktur. Sebebini doktorlar çözememektedir. Yıllar sonra bu derdini, geçmişte yazdığı günlükler aracılığıyla kendisi çözmek zorunda kalır. 

 Kısa kısa… 

 Filmin kabaca teması zamanda yolculuk. Evan yazdığı günlükler aracılığıyla geçmişe döner ve sürekli eylemlerle bugüne müdahale etmeye çalışır. 

 Film Kelebek Etkisini(filme adını da veren odur) anlatan bir teoriyle başlar; efendim burada kelebek kanat çırpsa japonyada deprem olur gibi. Ancak filmde Evan her zaman içinde yolculuğunda, asla kelebeğin kanat çırpışı gibi bir fiiliyatta bulunmaz. Her seferinde hakikaten kendi kişisel tarihini değiştirecek önemli eylemler yapar. Öte yandan yaptığı bu ekstra işler de ona teorideki gibi deprem etkisi yaratmaz. Her yaptığı hareketin sonucunda bugün hep aynı yer çevresinde dolaşır ama bir artı bir eksi şeklinde.. yani bir anlamda Kelebek Etkisinin müthiş gücünü pek de göremiyoruz. 

Yukarıda anlattığımla alakalı şekilde film durmadan şunu söylüyor gibi; sen bugün neredeysen zaten ne yaparsan yap oralarda bir yerde olacaksın. Geçmişe gitsen de bugününü kökünden değiştiremezsin. Hep bulunduğun yere yakın bir yerlerde olursun. 

Kelebek Etkisi küçük küçük hikayelerden oluşmakta. Bu da bize bir dolu macera olarak geri dönüyor. Asla sıkılmak yok. Hep şunu yap bunu yap diye oturduğunuz yerden müdahale etmeye çalışyorsunuz :)
Filmin başından sonuna kadar hız hiç dinmiyor. Başlıyor film hemen size konuyu müthiş bir hızla veriyor, saate bakıyorsunuz bitme zamanı geldi gelecek hala hareketin içindesiniz; hız dinmiyor. Çok başarılı olmuş bu anlamda da.. 
Kurgu harika.. düşünce güzel; sanıyorum bir tv dizisinden esinlenme olmuş. Ama ne olursa olsun filme gölge düşürmez. 

 Filmde iki bölüm var; Evan’ın geçmişi olan biten, ve bugünden biraz gerisi. Geçmiş anlatılıyor sonra 7 yıl sonra deniyor ve üniversite yıllarıyla yeni bir bölüme geçiliyor. İşte film de aslında o yedi yılda neler olup biteceğinin muhasebesini yapıyor. 

 Filmin sonuna doğru Kutcher’ın zamanda gezintileriyle, karakterinin müthiş bir metamorfoza uğraması harika anlatılmış. İlk baştaki o kibar üniversite öğrencisi, sonlara doğru sertleşip, hoyratlaşıyor. En basit örnek de filmin başında yatakhanede oda arkadaşı kız arkadaşıyla seks yaparken ki tepkisi ve filmin sonlarına doğru yine aynı tarz bir sahnede verdiği sert tepki.  Harika yani 

 Film   113 dakika ve 2004 yapımı. 

SON OLARAK; Kelebek Etkisi 2 adlı devam filmi zırvasını da tam üzerine izlemedim. Burada yazmaya gerek bile yok! Çok Başarısız bir film.. Devam filmlerinin cesaret kırıcı bir örneği olarak kolaylıkla gösterebilirim. 

SONUÇ: kesinlikle izlenmesi gereken bence çok güzel bir film. Yalnız DVD sini alıp izleyin görüntü kötü olunca insanın tadı kaçıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder