7 Ağustos 2012 Salı

Soğuk Dağ (Cold Mountain) 2003 Film Eleştrisi Yorumu

Soğuk Dağ (Cold Mountain) Filmi Charles Frazier'ın 1997'de yayınlanan aynı adlı Soğuk dağ romanından sinemaya uyarlanmıştır. 

Bu yazıma biraz duygusal başlayacağım müsaadenizle. Farkındaysanız benim gibi sinema manyağı bir insanı, sinemadan soğuttular. Neden? Peh; düzgün film mi var ki ? Samimi söylüyorum bence yok. Zaten inandığım oyuncuların filmleri olunca koşarak gidiyorum. Eskiden haftada üç kez sinemaya gittiğimi bilirim. Herneyse ben de bu şartlarda regresyon oldu ve eski filmleri izleyip izleyip yazacağım. Galiba cidden yaşlanıyorum :)

PEŞİNEN : İZLEYİN! 

Konusu; Amerkan İç Savaşı esnasında (1864) Güneyli asker olan W P Inman'ın, firar ederek memleketi Cold Mountain (Soğuk Dağ) Köyündeki sevgilisi Ada Monroe'ya kavuşmak için yola çıkması ve o yolda başından geçen serüvenler ile Ada Monroe'nun Inman'ı beklerken savaş yıllarında günlük hayatı. 

kısa kısa... 

Her milletin tarihi gerçekten kanla yazılmıştır ve Savaş çok kötü bir şeydir. 

Film 154 dk. Uzun mu uzun.. ama asla sıkıcı değil asla.. 

Manzaralar manzaralar.. inanılmaz bir tabiat izlemeye hazır olun; bu sebepten aman ha internetten filan izlemeyin filmi bir dvd sini alın derim. 

Çok önemli oyuncular var. Özellikle Nicole Kidman devleşmiş
üst düzey performans. bu bağlamda biraz şımartılmış iyi eğitimli Ada Monroe'nun savaşla beraber olgunlaşma sürecini özellikle Kidman'da o kadar net görüyorsunuz ki.. Kadın tamamen aktrist.. 

Tabii Renée Zellweger... Zaten yaptığı rol ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar Ödülünü aldı.. :) Nedense aklıma Brad Pitt 12 Maymunda'ki performansını getirdi.. 

Kafamı kurcalayan bir diğer soru da şu; kitaptan uyarlandığı için kitap inceler gibi mi düşünsem; çünkü belli ki bir dolu sembol var filmde; yok kargalar, yok iyi-kötü karakterler vs. 

Savaşın Amerikan sivil hayatına etkileri de çok açıkça anlatılıyor. Biz de neden bu kadar gerçekçi filmler bir türlü yapılamıyor anlamıyorum. Üzücü.. Çünkü savaş zamanı nasıl olabilecekse ortalık; buz gibi o anlatılıyor; biz hani cephede sırtında mermi taşıyan kadınlarla büyüdük ya.. Bu inanın her savaşta böyle olmadı. Kadınlar genelde evde kaldılar ve acaba o dönemde neler oldu? :) Bu filmi biraz izleyin bakalım.. Belki kadınların yaşadığı GERÇEK zorlukları ve onların verdikleri mücadeleyi görürsünüz. 

Benim Inman'ın eve dönüş yolunda geçen maceralarından en beğendiğim Dul Sara'nın evinde geçen hikaye oldu. Savaş yıllarında, birbirini tanımayan iki iyi insanın, birbirlerine aslında ne kadar ihtiyac duydukları, beraber olmadan birlikte uyumaları, paylaşımları ve Inman'ın sara için yaptığı fedakarlık. Bence harika idi! Çok yoğun verilmiş. 

SONUÇ: Filmi o zaman da çok sevmiştim bu üçüncü izleyişim. Muhtemelen bir ara yine izlerim. Harika bir film.. Doğa manzaraları; Kidman'ın performansı, yedi dalda Akademi ödülüne aday gösterilmesi ve Renée Zellweger'in zaten en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar'ıyla taçlandırılmış oyunu, konusu, gerçekçiliği herşeyiyle 10 üzerinde 10! izleyiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder