18 Ocak 2012 Çarşamba

Manzara Fotoğraflarında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Merhabalar
Bu yazıda manzara çekimi için dikkat edilmesi gereken birkaç noktayı belirtmeye çalışacağım. Gerek kendi tecrübelerim gerekse kaynaklardan okuduğum ipuçları doğrultusunda, aşağıda sizlerle paylaşmak isterim. Unutmayın bunlar kanun değil, sanatçı sizsiniz; ürün sizin ürününüz yorum sizin yorumunuz olacaktır.


love this too

Buyurun;
Doğru ekipman; bu konu bence en önemlisi. Manzara fotoğrafı çekmek için genelde geniş açı lens tercih edilir. Bunun yanında cihazın pili dolu olmalı, icabında yedek pil ya da ek lens de çantanızda durmalı.
Tripod ve Tetik; bu ikiliye dikkat  manzara çekecekseniz ve düzgün bir çekim yapmak istiyorsanız, olmazsa olmaz. Yalnız tripodu hemen her yere kurmayın. Çekeceğiniz fotodan emin olduktan sonra kurun ki tak, beğenmedin sök; olmuyor.. tetik de titreşimi minimum a indirir. Sapıklığın alemi yok diyecekseniz belki ama, ayna kaldırarak da çekim en iyisi!
Düşük ISO; iso’yu en düşük değere almak en gürültüsüz fotoların çıkmasına olanak verir.


louvre sky


F değerinizi mümkün mertebe yükseltin. Bu anlamda foroğraf makineniz diyafram öncelikli modda da kullanılabilir.
Altın Zaman diye tabir edilen gün ağarırken ve batarken çekmeye özen göstermek de önemlidir. Işık çok güzel oluyor o vakitlerde.
Yüksek Noktaları saptamakta fayda var. Oradan adı üzerinde “manzara ya bak” dersiniz ya, başlangıç için çok iyi. Özellikle arabada giderken yol kenarlarında bolca rastlarsınız yüksek noktalara. Ya da bir şehirdeyseniz yüksek noktalar mesela Galata Kulesine çıkın ve çekin.
Filtre kullanmak da oldukça önemli. Özellikle Polarize filtre ve ND filtre görüntüyü çok daha güzel yapacaktır. Ancak bunların kaliteli olanları biraz pahalıdır.


paris do i really love you?




Ön ve Arka planı iyi seçmek de lazım. Arka plan malum bir dağ olabilir, gökyüzü olabilir. Ancak ön plana da nesne koymak da fayda var; mesela çiçeklerle başlayabilir kompozisyon ve uzanır gider.
Her zaman RAW çekmek lazım! 
Çizgiler önemli; mesela dikine enine çizgileri hatları kompozisyona iyi yerleştirmek önemlidir. Bir çizgi bitip diğeri başlamalı; ufuk çizgisi, dağ hatlarıyla buluşur, uzar gider… Mesela alttaki fotomda yapmaya çalışmışım.


sagra da familia subway

Çekilecek manzara için etrafı iyice dolaşmak da lazım! Nereyi çekeceğinizi bilmelisiniz.
Havayla barışık olmak da çok hassastır. Güneşli havadan ziyade puslu, sisli, rüzgarlı bulutlu havalar fotoğrafa çok daha etkileyici ve dramatik bir hava verir.
Yeni açılar bulmak! Mesela Özgürlük Anıtını herkes çekiyor. Ama güzel fotoğraflar genelde birbirinden farklı olanlar. O yüzden çekeceğiniz manzaraya yeni açılardan bakmaya çalışın. Kimsenin göremediği kaçırdığı gözle!


camp nou - barcelona - més que un club


Önce bir çıplak gözle bakın çekeceğiniz manzaraya. Siz etkileniyor musunuz? Sonra da vizörden bakın. Bence önce gördüğünüzü sizin beğenmeniz en birinci kural!
Tabii ki bol bol manzara fotoğraflarına bakın. Çünkü hepsi ciddi emeklerin ürünü. Hem exif bilgilerine hem de açılarına dikkat ederseniz, zamanla her şeyi daha net görmeye başlayacaksınız.
ve de şans… herşeyiniz hazır olur, doğru zaman doğru yer vs. pat bir yağmur başlar.. :) kallavi bir küfür sallarsınız..
rastgele!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder