8 Mart 2011 Salı

NANA emile zola 1880 kitap eleştirisi fikirler ve yorum


Nana emile zola”nın 1880 de bitirdiği roman.  Les Rougon-Macquart serisinin 9. Kitabı. Daha evvel Germinal”i okumuştum Zola”nın. O da çok etkileyici bir romandı. Bu da öyle.

Konusu: Fahişe Nana”nın (burada özellikle fahişe yazdım çünkü Nana fahişe! Bugüne kadar hiçbir özette nana”ya fahişe diyen okumadım da özellikle belirttim) çalkantılı yaşamı.
Kitap uzun, 542 sayfa yanlış hatırlamıyorsam. Can yayınlarından okudum harika çeviri!












Nana”dan bana kalanlar;

Kitap 3 bölüm bence;
1.bölüm nana”nın tiyatrodaki rolüyle parislilere tanıtımı ve çıkışı
2.bölüm 7. Bölümle başlayan Fontan”la birlikte yaşayış ve inanılmaz çamura batış!
3. bölüm Nana”nın tanrıçalaşması

Herşeyin başında detaylar harika anlatılmış. Zola o kadar dikkatle betimliyor ki ortamları, adeta oradasınız kitabın içindesiniz. Gözünüzle görmüş kadar biliyorsunuz nerede kim var!

O dönemin zenginlerinin Paris yaşantısı net anlatılıyor kitapta. İnanın ilginizi çekecek!

ds
edouard manet - NANA
Nana kim? nana tamamen duygularıyla hareket eden bir fahişe. Kitapta onu düşündüren iki kadın var; birincisi yazlık evin orada gördüğü, namus temsili demir kadın Dargant, diğeri ise arkadaşı Satin”in hikayesini anlattığı (bir zamanlar güzelliği dillere destan) dilenci kadın! Bu iki karakter onu çok etkiliyor. İki uç! Çünkü kendisi de hayatı hep sınırda yaşıyor; ya kraliçe oluyor ya da köle; ya dayak atıyor ya da dayak yiyor! Daha da ilginci onun için rahat yaşam lüks çok da önemli değil. Tek inandığı içinden geldiği gibi yaşamak.


kont muffat"ın bir sözü kitabın özeti. "tanrım herşey bitti artık" diye kekeledi "artık hiçbirşey kalmadı!"

Garip bir şekilde Zola salonlarda geçen hayattan, bizi nasıl olduğunu anlayamadan sokaktaki orospuların dünyasına oradan da tiyatro camiasına sokabiliyor. İnanın hala daha anlayamadım bunu ne kadar güzel yaptığını. Bu tezatların aslında aynı şehirde içiçe yaşadığını etkili anlatımı kitabı çok güçlü yapmış bence!

Öte yandan kitap lezbiyenlikten fetişe kadar cinsellik dolu! Çok detaya girmiyor ama neler olduğunu anlayana anlatcak kadar yazmış Zola! Çok cesur bu açıdan!

Sonuç: herkes tenine yenilir
            İnsana ne verirsen ver doğasının gereğini yapar!

Nana”nın ölümü yapay olmuş; derisinin güzelliğiyle ğpara kazanan Nana”nın deri hastalığıyla,çirkinleşerek ölümü olmamış.

Nana gencinden yaşlısına herkesi yok ediyor; tensel zevkler dersiniz, orospuya para harcanmaz dersiniz, adamı yoldan çıkarır kadın derseniz … bir dolu varyasyonu var okuyun ne diyeceğinize karar verin!

Kitapta dikkatimi çeken bölümler;
Kont muffatın nanayı sahnedeyken küçük delikten izlemesi
Kont muffatın, karısının onu aldattığını öğrendiği andaki ruh durumu
Nananın yazlık evine ilk gelişindeki çocukse ve görmemişcesine aşırı tuhaf sevinci
Fouchert in yazdığı makale!

Kitap uzun inanın tek tek yazmaya kalksam rapor gibi olur uzar da uzar! Merak ediyorsanız okuyun kesinlikle değer. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder