2 Temmuz 2011 Cumartesi

Bokeh nedir Alan derinliği nedir DOF Depth-of-field Nasıl yapılır?

Bazen kendime çok kızıyorum ama bunu okuyan değerli arkadaşım aradığın bilgi burada! J hiç kesintisiz işte bokeh (Japonca bozulma demek) ve alan derinliği iç içe!


 bokeh nedir alan derinliği DOF depth-of-field nedir örnek
 fotonun orjinali çok değerli bir fotoğrafçı dostuma ait flickr sayfasını bir ziyaret edin derim! örnekler dolu! http://www.flickr.com/photos/notvalid/5814138303/in/photostream


Üstteki ışıklar bozulmuş yuvarlak ya onlar bokeh, konu şu baba, ön alt tarafı flu arkası da flu ahanda bu da alan derinliği yada DOF depth of field! 

NASIL YAPILIR? Çok basit anlatıyorum kameranızı A moduna alın kısın objektifi en düşük f değerine getirin!  Açtıkça derinlik azalır! ne kadar ışık o kadar konu ;)

HANGİ OBJEKTİFLERLE: kabaca f değeri ne kadar düşükse o kadar iyidir, objektif odak uzaklığı 80mm den yukarı olursa makbuldür! 50mm f1.8 ya da 35mm f1.8 le başlayın derim.

NEDEN YAPAYIM Kİ? Konuyu etraftan ayırmak ve netleştirmek için (portre, makro çekerken) ya da “baksana arkadaş ne kadar şahane gözüküyor ya” desem ! 

ÖNEMLİ: burada sadece bir giriş olsun diye inanılmaz kabaca anlattım ! bu işin ölçümleri var detayları var, hangi objektifle nasıl olur, ne olur tartışmaları var, hastaları var! Tavsiyem nette Türkçe İngilizce bir dolu kaynak var okuyun AMA EN ÖNEMLİSİ ALIN KAMERANIZI A MODUNA GETİRİN VE DİYAFRAMI KISARAK ÇEKİN. PERDE SAYISINA ACIMAYIN FARKI İYİCE GÖRÜN NEREDE KULLANACAĞINIZI TAM OLARAK ANLARSINIZ!

benden birkaç örnekle bitireyim; 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder